Botrány a NAV-nál

Ilyen még nem volt. A minap komoly, valódi szakértelemmel rendelkező NAV munkatárs fogalmazott meg súlyos vádakat az adóhatóság működésével kapcsolatban. Ha állításait valóban bizonyítani tudja, komoly változásokra számíthatnak az intézményben annak érdekében, hogy a költségvetés ne szenvedjen érzékeny veszteségeket. Megjelent: Heti Válasz Online, 2013. november 11.

Horváth András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) komoly tapasztalattal rendelkező, és az orránál tovább is látó munkatársa kiborította a bilit az atlatszo.hu oldalán minap megjelent írásával.

Nagy kár, hogy jó szándékú indulatától hajtva olyan vádakkal is a nyilvánosság elé állt, melyeket - jellegük okán - egészen biztosan nem tud majd a bíróság előtt is bizonyítani, és amikkel ezért kétségessé teszi az egyébként magasztos szándékú kezdeményezés kimenetelét.

Egyebek mellett azt is állítja, hogy bizonyos multik, honi nagyvállalkozók közvetlenül képesek befolyásolni érdekeltségeik ellen folyó vizsgálatok kimenetelét, és azt sem hallgatja el - a valódi okot csak sejtetve -, hogy őt is lecserélték bizonyos adóellenőrzések során, miután visszaélésekre bukkant.

Továbbá azt is állítja, hogy a hivatal vezetése tudatos kontraszelekció révén került pozíciójába, vagyis szerinte kifejezetten a szükséges képességeknek híján levők közül válogatva esett éppen rájuk a megbízók választása. Azt is állítja, hogy „az adóügyek informális kapcsolatok útján történő elintézése a hivatalban rendszerszintűvé vált, de legtöbbször már megkeresésre sincs szükség, hiszen a kialakított működési rend automatikusan is megvédi az adóvizsgálatoktól a legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező társaságokat." Jóllehet úriember biztosra nem fogad, a magam részéről komoly összeget mernénk tenni arra, hogy a jellegükből eredően jellemzően inkább csak mendemondákra, sejtésekre, és aligha kézzel fogható bizonyítékokra alapozott vádak egészen biztosan el fognak bukni az érintettek által indított perekben.

Nagy kár, hogy akár jogos indulattól is vezérelve ilyen súlyos kijelentésekre ragadtatta magát a szerző, többet ártva, mint használva ezzel egy olyan, nagyon is reparációra szóló ügynek, mint a hazai adóellenőrzés. Állítja ezt személyemben egy olyan adószakértő, aki ügyfelei érdekében eljárva negyedszázadnál is régebb óta küzd az adóhivatali bástyák védőivel, csak éppen a falakon kívülről.

Aligha érdemes vitatkozni Horváth azon kijelentésével, amely szerint a környező országokban tevékenykedő bűntársakkal összefogva, immár iparszerűen űzött hazai áfa-csalások a legális gazdaságra is komoly romboló hatással vannak. Elég, ha csak a sertéshús kereskedelmében tapasztalható kriminalizálódás padlóra került olyan áldozatainak sorára gondolunk, mint a kapuvári, gyulai, kaposvári, vagy éppen a pápai húsüzemek. És hát ott van még a költségvetés éves forgalmi adó bevételének ötven százalékát is meghaladó mértékűre, úgy évi 1700 milliárd forintra becsült, csalások okozta kár. És történik mindez akkor, amikor a jövő évi költségvetés tervezett hiányának összege 1050 milliárd forint!

Horváth András (politikai indíttatásoktól érezhetően nem teljesen függetlenül) alapvető változásokat sürget a NAV-nál. Szorgalmazza a multik és a hazai nagyok megszorongatását, ami szép gondolat, ám a körülményeket látva egyelőre aligha megvalósítható. Különben is, régi tapasztalat, hogy a bűnelkövetők, legalább egy lépéssel mindig a hatóságok előtt járnak. Márpedig áfa ügyben addig nem lesz rend Európában, amíg áfa mentes marad a határokon átívelő kereskedelem, vagyis amíg a forgalmi adót a célországok, a sokat fogyasztó gazdag államok fölözik le. Ami a jelek szerint még jó ideig így lesz. Addig is, amolyan átmeneti intézkedésként, tessék kiállítani derék vámosainkat a veszélyt jelentő országokba vezető utak mellé, és igenis tessék ellenőrizni minden egyes határt átlépő kamiont. Hogy legalább az áfa trükkök fő elemét, a fiktív szállításokat meg lehessen szüntetni, amit a magasságos brüsszeli Bizottság remélhetőleg nem kifogásol majd!