Chip-chip kutya

Az ügyvédek után az állatorvosok is belekerültek a jóba: állami parancsra, saját vagyoni helyzetétől függetlenül köteles őket minden kutyatulajdonos dotációban részesíteni. Noha előbbieket a kutya sem bánta, ez utóbbi főleg az ő bőrükre megy. Megjelent: Heti Válasz Online, 2013. március 25.

Jaj a kutyatulajdonos vállalkozóknak! Ugye kezdődött ez az év a vállalkozásonként 25-100 ezer forintos kiadással járó kötelező cégadat-módosítással, éltető állami mannát hintve a létszámában túlburjánzott, ezért aztán éhenhalással küszködő ügyvédség közé. Mert az egy dolog, hogy az állam hibát talál saját cégnyilvántartási rendszerében és annak kijavításán ügyködik, na de hogy mindezt a dologban teljesen ártatlan, a válságból való kilábalásban állítólag kulcsszerepet játszó KKV-k kontójára teszi, az mégiscsak túlzás.

És akkor itt van most ez a kutya-chip ügy. Olvasom a MANCS alapos cikkének világos számait, és mégsem értem az egészet. Hogy az illetékesek ezt mégis, hogyan gondolták? Magyarország 1,8 milliósra becsült ebállományából határidőre mindössze 650 ezret láttak el a beültetett azonosító chippel, és látva a dolgok állását ez a becsületes, jogkövető kutyatulajdonosokat igencsak bosszantó arány még sokáig így is marad.

Az 1,8 millió eb hatósági ellenőrzése ugyanis a jegyzők egyszemélyi feladata lenne, akik viszont a hírek szerint még a chipleolvasó készülék beszerzéséig sem jutottak el. Pedig a mulasztókra kiszabható bírság tetemes is lehet; 5-től 45 ezer forintig terjedő, és ez még akkor sem kevés, ha első alkalommal nyilván az alsó összeg kivetésére lehet számítani. Következik a gyors kalkuláció, és máris pontosan érthető minden szabályszegő észjárása, nyomában pedig a hatóság nyilvánvalóan bekövetkező kudarca. Hogy tudniillik a fentiek alapján igen kicsiny eséllyel bekövetkező lebukással járó, elsőre aligha több mint 5-10 ezer forintos bírság áll szemben a kutyánként és minimálisan fizetendő 3500 forinttal. Hogy a tapasztalatok szerint az arcátlanabb (élelmesebb?) állatorvosok a kötelező vizsgálatért elkért, akár 12-13 ezer forintra rúgó díjait ne is említsük. Noha az idézett cikk szerint a chip 7-900 forintos beszerzési, és 200 forintos beültetési, nyilvántartásba vételi ára áll szemben a 3500 forintos minimális hatósági fogyasztói árral. Úgy, hogy a különbözet sorsa egyelőre nem is tisztázott: vajon marad az állatorvosoknál, vagy a költségvetés netán igényt tart rá?

Pedig a jó megoldás tálcán kínálja magát. Vessenek ki valamilyen elfogadható mértékű ebadót, amely beszedésére ott volna a NAV akár fegyveres erőket is felvonultatni kész gárdája, hogy majd az így, a mostaninál jóval nagyobb hatékonysággal beszedett összeg nyújthasson fedezetet a továbbiakra. Vagyis a kötelező közegészségügyi megfontolásokból (úgy 250 ezer kóbor eb sohasem kapott veszettség elleni oltást) ingyenessé tett oltással egybekötött, úgyszintén ingyenes és persze kötelező chipezésre. Ez utóbbit pedig valamilyen életkori felső határhoz kötve, hogy másokkal ne történhessen meg, ami velünk: a 13 éves airedale terrierünk ugyanis mindössze egyetlen hónappal élte túl a chipezést.