(El)fordított áfa

Az Európai Bizottság március 19-i, a magyar kérést elutasító határozatával keresztbe feküdt a NAV csodafegyverének alkalmazása előtt, így az élősertés, félsertés és a takarmányok értékesítése a fordított fizetés helyett továbbra is az áfatörvény általános szabályai szerint adózik. Már ha el nem csalják. Megjelent: Heti Válasz Online, 2013. április 2.

Mivel az Európai Bizottság 2012. július elsejétől eleve csak két éves időtartamra engedélyezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a fordított áfafizetési rendszert kiterjessze egyes gabonafélék értékesítésére, nem okozhatott túl nagy meglepetést a mostani elutasítás. Pedig a rendszer bevezetése az áfacsalókkal legjobban fertőzött üzletágakban, így például a gabona- és fémhulladék kereskedelem, továbbá az építőipari szolgáltatások területén alaposan visszavett a trükközők aktivitásából - legalábbis az ellenőrzések eredményei szerint. A gyakorlati tapasztalatok pontosabb képet adnak: eszerint az áfacsalók nem „javultak meg", csak a feketekereskedelem által amúgy is alaposan átszőtt üzletágakba, például a sertéshús-kereskedelem területére terelték át tevékenységüket.

A sertéshús körüli nagymérvű áfacsalás, azon túl, hogy a be nem fizetett adó közvetlen állami veszteséget okozott, szinte az egész sertéshúságazatot a csőd szélére sodorta: lásd csak a kapuvári, kaposvári, gyulai és pápai húsüzemek esetét. Az iparág nagyüzemeinek ugyanis esélyük sincs, hogy felvegyék a versenyt a helyből 27 százalékos ár- (elcsalt áfa-) előnnyel induló, a szürke-, illetve feketegazdaságban tevékenykedő manufaktúrákkal. Ha mégis megpróbálnak valahogy a felszínen maradni, a tapasztalatok szerint az adóhatóság szigora rájuk, mint elérhető vagyonnal is rendelkezőkre sújt le először, ahogyan azt a kapuvári példa is mutatja.

A fentiek tükrében az Európai Bizottság döntésének valódi hátteréről legfeljebb sejtései lehetnek a kívülállóknak. Mindenesetre így a sertés- és takarmányszektorra vonatkozó fordított áfa szabályok mégsem lépnek hatályba 2013. április 1-jén. „A fentieknek megfelelően ezen termékeket értékesítő adóalanyokra változatlanul az eddig hatályos szabályok az irányadók, tehát továbbra is az értékesítő adóalanynak kell felszámítania az értékesítése után az adót, és nem lépnek hatályba a fordított adózás alkalmazásához társuló adminisztratív kötelezettségek sem" - figyelmeztet közleményben a Nemzetgazdasági Minisztérium.