Ezt tervezi Varga a NAV-nál

Varga Mihály kinevezése utáni első útja a tárcájához tartozó háttérintézmények közül az állam bevételeinek 92 %-át beszedő Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) vezetett. Évközi adótörvény változtatásokra csak legvégső esetben kerülhet sor, jelentette ki a miniszter majd hozzátette azt is, hogy adóügyekben ezután már csak a finomhangolás következhet. Megjelent: Heti Válasz Online, 2013 március 26.

Noha különleges bejelentésre aligha lehetett számítani, mégis szokatlanul népes újságíróhad jelent meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vida Ildikó NAV elnök mai megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatóján.

A rendkívüli érdeklődés minden bizonnyal a sajtó nyilvánossága előtt eddig egyáltalán nem mutatkozó elnöknő személyének is szólt, és persze annak, hogy az adózás minden polgárt érintő területén tervez-e változtatást az új miniszter. Utóbbi kérdésre határozott nem volt Varga Mihály válasza, kijelentve, hogy a finomhangolás következik az eddig véghezvitt nagy adótani változások után.

Marad tehát az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja), amely kulcsának esetleges csökkentése csakis a gazdasági növekedés általa nagyon remélt beindulása nyomán jöhet szóba. Úgy vélte, hogy az szja változtatása nyomán a lakosságnál hagyott 500 milliárd forint jó helyre került, miként a 2011-ben a családi kedvezményt igénybe vevő 500 ezer egygyermekes, 350 ezer kétgyermekes és 150 ezer háromgyermekes adózó esetében is.

Ami a NAV munkáját illeti, a miniszter nagy, lényeges változtatásokat ott sem tervez, tekintve a hivatal idei évben is már felmutatott eredményeit. Elvárása szerint az állami adóhatóság legyen hatékony, de ugyanakkor a tisztességes adózókat fölöslegesen ne zaklassa, erősítse munkájának ügyfélbarát jellegét és igyekezzen az adózók felé az eddigieknél közérthetőbb nyelven kommunikálni. Mindezek okán személyi változásokat az adóügyi területen nem tervez, a sajtótájékoztatón bemutatott, adóügyi helyettes államtitkárnak frissen kinevezni javasolt Pankucsi Zoltán esetén kívül.

Vida Ildikó NAV elnök rövid tájékoztatója során kiemelte az egykori APEH és a VPOP 2011. január elsejével megvalósított sikeres összevonását, az adóügy, a vám- és a bűnügyi terület eredményes együttműködését pedig az egyetlen év alatt feltárt 14 ezer bűnügy említésével illusztrálta. Az előírt állami bevételek beszedésén túl ő is kiemelte a 22 ezres létszámú intézmény ügyfélbarát-jellegének erősítését, az ellenőrzési munka fokozását, a feketegazdaság elleni küzdelmet. Mindehhez hozzátéve, hogy véleménye szerint a vezetése alatt álló intézmény a mai magyar közélet egyik legjobbja.

Újságírói kérdésre a miniszter és az elnök asszony is megerősítette, hogy a pénztárgépek közvetlenül a NAV-hoz történő bekötése a terv szerint halad és nincs ok azt feltételezni, hogy a költségvetésnek az így tervezett többletbevételről le kellene mondania. Ami az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését illeti, Varga Mihály kijelentette, hogy a brüsszeli túlzott deficit eljárás alóli kikerülés a kormány legfőbb célja, ezért csakis annak függvényében kerülhet szóba bármilyen adócsökkentés.

A Heti Válasz Online kérdésére válaszolva bejelentette, hogy Brüsszel elutasította a sertéshús és bizonyos takarmányfélék fordított áfa szerinti adóztatására vonatkozó magyar kérelmet, ezért az ügy a holnapi kormányülésen kerül újra terítékre.

A ciprusi pénzügyi válság kapcsán ismételten és hangsúlyosan jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, hogy Magyarország csak a bankokat és nem pedig a bankbetéteket kívánja adóztatni, így a szigetországban alkalmazott eljárásra idehaza semmiképpen sem kerülhet sor, ezért senkinek sincs oka ilyentől tartani.