Már csak ez hiányzott Schmitt Pálnak?

De most tényleg? Az egykori államelnökként holtáig járó, pénzben, egyebekben megtestesülő apanázs, no és persze a visszavont doktorija miatt ellene indított, végre halványulni látszó emlékű hecckampány mellé?

Komolyan mondom, hogy szerintem Schmitt Pálnak alaposan fontolóra kellene vennie a régi fohászt, miszerint „csak a barátaimtól óvj meg Istenem, az ellenségeimmel elbánok magam is”! Végre csönd és nyugalom ereszkedett méltatlan államfői bukásának emlékére, tiszteletbeli MOB elnökként tán még csillapíthatatlan közéleti ambíciói sem szenvednek csorbát, amikor jön ez a Nemzet Sportolója ügy, hogy – tudhatjuk ki által kezdeményezve – őt szavazzák be, ráadásul éppen Grosics Gyula helyére. Tehát annak a Grosics Gyulának utódjául, aki valamikori focista létére maga volt a két lábon járó erkölcsiség, a becsület, a politikai megingathatatlanság mintája, a valódi, bármely kor ifjúsága elé odaállítható példakép. Ami az ex-doktor, az ambícióinak rendszertől függetlenül minden időben teret szerző Schmitt Pálról azért egyáltalán nem mondható el, legyen az ember fia, lánya akár ilyen, akár olyan világnézetet valló, erre, avagy arra a pártra szavazó. És persze a dolog lényegéről sem feledkezve meg mindeközben, arról tudniillik, hogy a Deutsch Tamás Schmitt Pál védelmében közzétett írásából alább idézett életrajz szerint ő bizony valamennyi, igazán rangos sportolói eredményét, tehát a két-két olimpiai, illetve világbajnoki címet egyaránt csapatban nyerte. Vagyis a címre nem egyvalaki, hanem ha már, akkor az egész csapat (lenne) jogosult, miként történt az a legendás Aranycsapatnak a cím megalapításakor még életben volt tagjaival, Buzánszkyval és Grosiccsal. Kedves Schmitt Pál, excellenciás uram, a fentiek tükrében bizonyára Önben is felmerült valamely kiút keresésének lehetősége e kétségtelen kutyaszorítóból. Biztos vagyok, hogy az Önt ért sérelmek fölötti jogos indulat csillapodtával rá is talál a helyes útra, és az alantas vádakat visszautasítandó gálánsan lemond a frissen szerzett cím után járó összegről valamely, arra Önnél sokkal jobban rászoruló, a Nemzet Sportolója címre amúgy jogosan pályázó sporttársa javára!

Budapest, 2014. november 21.

Michnai Attila

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok (1968 Mexikó, 1972 München) és kétszeres világbajnok (1970 Ankara, 1971 Bécs) volt csapatban, emellett 1965-ben főiskolai csapat-világbajnoki címet nyert Budapesten, 1972-ben egyéni összetettben győzött a világkupán, továbbá háromszoros egyéni magyar bajnok. Schmitt Pál sportvezetői tevékenysége a sportpályafutás befejezése után:

A Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai bizottságának tagja 1978-1981
A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára 1983-1989
A MOB elnöke 1989-2010

A Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) megalapítója és első elnöke 1985-1989
MOB tiszteletbeli elnöke 2010 óta

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja 1983 óta
A NOB alelnöke 1995-1999
A NOB első alelnöke 1999
A NOB környezetvédelmi bizottságának elnöke 1996-2010
A NOB protokollfőnöke 1999-2010
A Világ Olimpikonjai Szervezetének elnöke (WOA) World Olympians Association 1999-2007
Nemzetközi Fair Play-díj 2011