Máris változnak az idei adótörvények

Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár egy adókonferencián számolt be ma délelőtt a legutóbbi kormányülésen hozott döntésről, miszerint év közben változtatni kívánnak a KIVA és a KATA szabályain. Megjelent: Heti Válasz Online, 2013.február 27.

Balog Ádám adóügyekért felelős helyettes államtitkár egy adókonferencián számolt be ma délelőtt a legutóbbi kormányülésen hozott döntésről, miszerint év közben változtatni kívánnak a KIVA és a KATA szabályain.
hirdetés

Nyilvánvaló csalódásának adott hangot Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár, amikor arról számolt be, hogy januárig mindössze 50 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját (KATA), és még ennél is kevesebben, csupán tízezren jelentkeztek a kisvállalati adó (KIVA) alanyának.

Pedig a törvényalkotó törekvése a KATA-val eredetileg kifejezetten a legkisebb (maximum évi 6 millió forint árbevételű) vállalkozások adminisztrációs-, és adóterheinek csökkentésére irányult. A továbbra is fennálló nyugta- és számlaadási kötelem mellett ugyanis a KATA alanyainak csak bevételi nyilvántartást kell vezetniük (akár egy kockás füzetben), és a különféle bevallások helyett mindössze évi egyetlen nyilatkozatot beadniuk. A főállásúak fejenként és havonta 50 ezer, a mellék- és kiegészítő foglalkozásúak pedig 25 ezer forint adó lerovásával tesznek eleget e tevékenységük nyomán valamennyi, saját maguk után keletkező adófizetési kötelezettségüknek.

Más a helyzet a kicsit nagyobb (maximum 25 főt foglalkoztató, 500 millió forint éves árbevételű) vállalkozásoknak kitalált KIVA-val, ahol a korrekciós tételekkel módosított pénzügyi eredmény és a bruttó bér után fizetendő közteher egyaránt 16 százalékot tesz ki. Bár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a honlapjára kitett, a társasági adó rendszerét a KIVA-val összehasonlító kalkulátorral próbált az érintetteknek segíteni, a jelentkezők rendkívül csekély száma azonban nem arra utal, hogy a a különbség átláthatóvá vált volna a vállalkozások számára. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium által megrendelt közvélemény-kutatás eredményei is alátámasztják, ezért is döntöttek az illetékesek az adóügyekben áldásosnak éppen nem számító évközi adótörvény változtatásról.

A változtatások hatályba lépése után az eddigi tiltással szemben a biztosítási ügynökök is lehetnek majd a KATA alanyai, továbbá év közben is választható lesz a KIVA. Az érintettek panasza nyomán a korábban beszerzett befektetett eszközök értékesítéséből származó bevétel is csökkentő korrekciós tétel lesz a továbbiakban, és a különféle, korhoz, alacsony iskolai végzettséghez, tartós munkanélküliséghez kötött járulékkedvezményeket is érvényesíthetővé teszik. Sokakat érintő változás, hogy módosító tétellé kívánják tenni a KIVA alanyoknál bekövetkezett készletváltozásokat is.